Forumindex ATA
Stödforum för Anhöriga Till Alkoholister
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Medberoende

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Barn till alkoholister
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
GingerRegistreringsdatum: 07 november 2009
Inlägg: 39
Ort: Stockholm

InläggPostat: 2009-12-06 15:33:27    Rubrik: Medberoende Svara med citat

Här kan vi väl diskutera medberoende och vad det kan ställa till med. Har enorma mängder tankar kring ämnet men orkar inte skriva något av det just nu. Återkommer.

Någon som ser sig själv som medberoende?

Definition på medberoende enligt Tommy Hellsten (författare till boken Flodhästen i vargadsrummet):
"En medberoende är en människa som har låtit en annan människas beteende påverka sig och som är helt upptagen av att kontrollera denna människas beteende."

Medberoende är alltså en anpassningsreaktion och en överlevnadstrategi som hjälper en att hantera sin livssituation i en dysfunktionell tillvaro. Det handlar alltså om allt från alkoholism till psykiska sjukdomar och mycket mer. Ett väldigt vitt begrepp.

För oss som vuxit upp eller är nära anhöriga till en alkoholist är risken stor att vi utvecklat ett medberoende.
Har vi det, så är risken stor att vi nu är vuxna, men med ett beteendemönster som hos ett barn, som försöker klara sig i en dysfunktionell tillvaro. Även när vi inte befinner oss i en sådan.

Detta kan leda till relationsproblem, sjuklig svartsjuka, dålig självkänsla, svårigheter att ta emot och söka hjälp för egen del men en stor förmåga att hjälpa andra osv. osv.

Men som sagt, återkommer med mer.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
GingerRegistreringsdatum: 07 november 2009
Inlägg: 39
Ort: Stockholm

InläggPostat: 2009-12-08 22:59:11    Rubrik: Svara med citat

Medberoende - vad är det?

Medberoendets främsta kännetecken är:

ATT STYRAS UTIFRÅN
Ett av de viktigaste kännetecknen för en person som lider av medberoende är att han styrs utifrån. Personen har lärt sig att anpassa sig till någon eller något som finns utanför honom själv, istället för att styras innifrån, genom sina egna tankar, behov och känslor. Han känner instinktivt de behov och känslor som finns i hans omgivning. Man kan säga att han finns till för andra. I en grupp kan den som är medberoende intuitivt ana sig till de speciella behoven hos personerna i gruppen och tillfredställa dem. En fientlig människa måste lugnas ner genom att man försöker få henne på gott humör. Alla måste "må bra", ingen får "må dåligt". Den person som styrs utifrån reagerar utgående från andra, istället för från sig själv.

TVÅNGSMÄSSIG KONTROLL
En medberoende person lider av ett tvångsmässigt behov att kontrollera sina egna känslor, andra människor och livet i allmänhet. Detta behov föds redan hos barnet när det märker att de inte kan lita på någon och skaffar sig själv trygghet genom att behärska alt i sin omgivning. Behovet av att kontrollera kvarstår under livet. Det är mera markant under perioder av kaos och problem. Den kontrollerande människan är som ett flarn som försöker styra strömmen istället för att flyta med och njuta av det hon ser. Resonemanget hos den här personen är att livet kommer inte att bära mig, därför måste jag ta det i egna händer.
Man kan säga att en kontrollerande person insjuknat i styrka, han måste oavbrutet vara uppmärksam och på sin vakt. Han måste veta allt, kunna allt och behärska allt. Han delar in allt i fack, även människor.

ATT INTE KUNNA LITA PÅ ANDRA
Avsaknaden av tillit kommer ur tidiga upplevelser. Ett litet barn har en naturlig förmåga att lita på andra människor. Upprepade och motsatta erfarenheter leder så småningom till tillitsbrist. En uppriktig tillit uppstår när andra människor visar genom sina handlingar att de är förtjänta av den. Bristen på tillit leder till isolering. När förmågan att lita på människor är borta har också möjligheten att uppleva närhet försvunnit. För att kunna uppleva närhet måste man ha tillit. En person som lider av medberoende vet oftast inte vad närhet och tillit innebär. Många människor som skadats i detta avseende, längtar efter en annan människas närhet så mycket att de får svårt att acceptera att det finns människor de inte kan lita på.

ISOLERING
Är att gå undan, gömma sig när det blir problem. Detta kan lösas på olika sätt, genom att fysiskt gå undan eller att helt enkelt inte tala om problemet. Det handlar om att inte söka hjälp/tröst hos andra utan att försöka lösa problemet ensam. En medberoende är intresserad av att lösa andras problem men har ingen att söka hjälp hos för egen del.

SVAG JAGUPPFATTNING
En person som lider av medberoende säger ofta att han inte vet vem han är. De flesta människor säger så ibland men erfarenheten av det egna jaget saknas ofta helt och hållet hos de medberoende. Han vet inte heller vad han tycker om eller vad han känner. Upplevelsen av sig själv som en egen person, en individ, som sitt eget jag, hör ihop med att man kan uppleva sina egna känslor och behov. Om jag inte är medveten om detta - kan jag bara styras av andras känslor och behov. En svag jaguppfattning gör det svårt att vara nära andra människor utan att förlora sitt eget jag. Förmågan att uppleva närhet och samhörighet med andra människor förutsätter förmågan att vara djupt medveten om sitt eget värde och att tydligt och klart vara en enskild och självständig individ.

ATT PRESTERA ISTÄLLET FÖR ATT LEVA
Medberoende personer har ett tvångsmässigt behov av att skaffa sig ett egenvärde genom att producera och prestera. Det har uppkommit en villfarelse enligt vilken människan inte längre har något egenvärde, allting mäts efter hennes prestationer. Detta kan vara symtom på bristande jagkänsla och att styras utifrån. En person med stark jagkänsla värdesätter själva existensen som sådan. Han kan konsten att med hela sin person vara starkt närvarande i nuet oavsett vad som händer. Den som lever i prestationsmani kan inte lyssna till sin egen trötthet utan piskar sig till allt större prestationer. Följden blir trötthets och utmattningsreaktioner som idag kallas för utbrändhet.

DET STORA ALLVARET
För en person vars liv handlat om att överleva, att gå från kris till kris, har livet blivit något allvarligt. Hon har berövats lättheten och glädjen som också hör livet till. Den allvarsamma personen har ofta svårt att ta emot hjälp av andra, men är dålig på att ta hand om sig själv. Barn som varit föräldrar till sina egna föräldrar och tidigt fått ta på sig ett vuxenansvar utvecklar ofta denna sida. Personer som lider av detta har svårt att koppla av och ha roligt. Det blir också omöjligt att göra bort sig eller bjuda på sig själv.

PSYKOSOMATISKA SJUKDOMAR
Ett viktigt symtom eller kännetecken på medberoende är oförmågan att identifiera och uttrycka sina egna känslor. Känslornas naturliga kanal är att man uttrycker dem och medvetet lever med dem. Om så inte sker söker känslorna andra kanaler. Människans kropp kan uttrycka detta genom att reagera med ohälsa/smärta såväl fysisk som psykisk. Vanligt hos medberoende personer är huvudvärk, magont, ont i nacke och rygg eller annan molande värk vars ursprung är svårt att spåra. På den psykiska sidan är det vanligt med panikångestattacker, tvångstankar, depressioner eller ångesttillstånd.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Barn till alkoholister Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005 powered by ArgenBLUE free template
Sidan tog 0.21 sekunder att ladda.